Saturday 14 March 2009

Italian Jam Crostata


`Crostata alla marmellata` (Jam Crostata) is one of my mum`s favourite tarts. This recipe is so simple, that you cannot go wrong. However please make sure the butter is cold and be careful not to overwork the dough!

Ingredients
  • 50g icing sugar
  • 200g plain flour (I use the `00` type)
  • 100g unsalted good quality butter, plus extra for greasing
  • 2 free-range egg yolks
  • some cold water
  • pinch of salt
  • lemon zest
  • approx 400g of your favourite jam
Method
On a floured surface mix the flour and the butter cut into small pieces together. Mix in the icing sugar, the egg yolks and the lemon zest and work together very quickly to form the pastry dough. Add some cold water if required. Wrap in cling film and leave to rest in the fridge for a minimum of 30 minutes before using.
Place the pastry in a 25 cm tart tin, pressing it gently around the sides. Trim all excess pastry, and reserve the trimmings. Spread the jam inside the tart base. Roll out the pastry trimmings, cut into strips and ay the strips over the tart. Bake in the oven for 40 minutes or until the pastry is a light golden colour. Leave to cool completely before serving.
Enjoy!

Ingredienti

  • 200g farina `00`
  • 100g burro di buona qualita`
  • 50g zucchero a velo
  • 2 tuorli d`uovo
  • acqua fredda
  • un pizzico di sale
  • la buccia grattugiata di un limone
  • circa 400g marmellata
Metodo
Sbriciolare velocemente il burro nella farina. Aggiungere lo zucchero, i tuorli e la buccia del limone e lavorare velocemente. Aggiungere qualche cucchiaio di acqua fredda se necessario. Formate una palla, avvolgetela in pellicola per alimenti e tenetela in frigo per 30 minuti prima di utilizzarla.
Disponete la pasta frolla in una tortiera di circa 25 cm. Con una parte dell'impasto che avrete messo da parte, formare delle striscioline da mettere sopra dopo aver spalmato la marmellata. Mettere la crostata cosi' pronta in forno a circa 180 gradi per 40 min circa. Far raffreddare e servire.
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7 comments:

  1. Adesso ho proprio fame! An'chio adoro la crostata alla marmellata! Davvero delizioso! Brava!

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  2. Thanks Paula! :-)

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  3. mmm! this crostata looks better than my mum's one...I'll try this recipe right away! Wish me luck! Manu

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  4. Good Luck Manu, you should not go wrong with this recipe, I have tested it several times :-)

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  5. Laura, ho sfogliato ripetutamente queste pagine (...diciamo visualizzato?!?) e voglio sperimentare tutte le tue ricette dalla prima all'ultima...(devo ringraziare Tony per avermi messo la pulce nell'orecchio!)..corro che ho la crostata in fornooo! Ciao Manuela ;)Ti ricordi di me...?

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  6. Ciao Cara, al primo messaggio non ho collegato, ma ora si. Come stai??? Hai fatto la crostata? E` venuta bene? Spero di si.
    Un bacione grande, saluta Alessandro x

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  7. ...meglio tardi che mai...la crostata buonissima, domani la rifaccio perchè ho ospiti. La mia mamma si è ingelosita perchè non faccio la sua ;)!! bacio x

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